Svetsning för industri och verkstad

Vi på MCM är stolta över vår expertis inom svetsning, särskilt när det gäller arbete med aluminium, rostfritt stål och titan. Med vår MIG- och TIG-teknik kan vi garantera högkvalitativa och hållfasta svetsfogar för en mängd olika tillämpningar.

 

 

Därför ska du välja MCM för svetsning:

  • Specialister – vi kan svetsning av stål.
  • Teknik – vi använder MIG- och TIG-metoder för att uppnå optimala resultat, oavsett om det gäller enkla eller mer komplexa projekt.
  • Kvalitet – vi använder bara de bästa teknikerna och materialen, så att varje svetsfog möter vår höga standard.
  • Flexibilitet – vi är en mångsidig partner för alla dina svetsningsbehov, från tunn plåt till ovanliga material som till exempel titan.
  • Produktion i Sverige – du kan känna dig trygg med svensk kvalitet i både material och produktion.
  • Erfarenhet – vi har varit i branschen sedan 1997 och har hundratals nöjda kunder.

 

Kontakta MCM för professionell svetsning

Letar du efter en expert på svetsning av aluminium, rostfritt stål eller titan? Kontakta oss på MCM för att diskutera hur vi kan hjälpa dig med ditt projekt. Vi ser fram emot att höra av dig.

 

 

 

Svetsning

Svetsning är en fogningsteknik, det vill säga ett sätt att sammanfoga metallstycken. Vid svetsning hettas metallstycken upp och smälts samman för att skapa en enhet, vilket skiljer sig från andra fogningstekniker som lödning.
Vi svetsar i de flesta material som finns på marknaden och har MIG/MAG och TIG-svetsar, punkt- och pressvetsar samt punktsvetstång. Vi tar även fram egna jiggar och fixturer vid behov för att säkerställa optimal och jämn kvalitet.

 

5 snabba fakta om svetsning

  • Ju tunnare material, desto högre krav ställs på precision.
  • Svetsning kan utföras manuellt eller med hjälp av robotlösningar.
  • Svetsning innebär flera säkerhetsrisker, men dessa kan undvikas genom noggranna förberedelser och användning av rätt skyddsutrustning.
  • Det finns tre huvudmetoder för svetsning: MIG/MAG, TIG och MMA.
  • Flera alternativa svetsmetoder har utvecklats för specifika ändamål, såsom laser-, plasma-, punkt-, pulverbågs-, ultraljuds- och friktionssvetsning.

 

Standarder inom svetsning

Det finns flera internationella standarder för svetsning som innehåller definitioner, anvisningar och begränsningar för att öka säkerheten och produktkvaliteten.
I Sverige har Svetskommissionen huvudansvaret för fogningsteknikens standardisering. Detta inkluderar även vissa besläktade förfaranden som lödning, skärning och sprutning. Svetskommissionen deltar i arbetet med internationella standarder inom ISO samt europastandarder inom CEN.
För- och nackdelar med svetsning

 

Fördelar:

  • Svetsning ger hög hållfasthet, ibland mer än grundmaterialet.
  • Ger ett smidigt utseende och enkel design.
  • De flesta material kan svetsas.

 

Nackdelar:

  • Svetsning av tunnare material kräver hög precision och kompetent personal.
  • Det finns flera skaderisker förknippade med svetsning, men dessa kan undvikas genom noggranna förberedelser och användning av rätt skyddsutrustning.

 

Saker att tänka på vid svetsning av metall

Oftast smälts ett tillsatsmaterial in i svetsfogen med en svetspistol (MIG/MAG-svetsning) eller med en manuellt matad svetselektrod. Det är viktigt att tillsatsmaterialet har ungefär samma smältpunkt som grundmaterialet. Under svetsningen smälter ljusbågen samman fogens kanter och tillsatsmaterialet, vilket bildar ett smältbad.
Smältbadet behöver skyddas från oxidering och påverkan från omgivande luft, vanligtvis med skyddsgaser eller slagg. De vanligaste materialen att svetsa är aluminium, stål och rostfritt stål.
Det finns även flera skaderisker förknippade med svetsning. Ljusbågen avger ett starkt ljus och ultraviolett strålning som är skadligt för ögonen. Smält metall och gnistor från svetsningen kan orsaka brännskador, så det är viktigt att svetsningen utförs av någon med expertis och rätt utrustning för att förebygga dessa typer av skador.